20 Ocak 2013 Pazar

Nasıl bir Elektrogitar almalıyım?

Merhaba;


1998'in Haziran ayında, Tünel'e elektrogitar almaya  geldiğimde, inanın aklımda hangisini alsam etsem diye hiç bir kararsızlık yoktu, hiç araştırmamıştım hangi manyetik iyi, hangi ağaç kötü diye..Kafamda sadece Strat kasa bir Squier almak vardı, neresi satıyorsa gidip alıp evimin yolunu tutmuştum, ve yıllarca da hiç bunları düşünmeden o gitarla çalıştım durdum. Şimdi baktığımda ise herkesi büyük bir kararsızlık içinde görüyorum..çünkü çeşit o kadar çok ki karar veremiyor kimse, beğendiğin bişey varken mutlaka onunda iyisi vardır diye düşünüp, en başta beğendiğinden de soğuyorsun.

Öncelikle şunun altını çizmem lazım ki; "Hangi gitar iyi?" sorusu yanlış bir sorudur, bence doğrusu; "Yapmak istediğim müziğe en uygun, en kaliteli gitar hangisi?" olmalıdır. Hiç kimse Fender kötü gitardır, Gibson çok iyi veya Ibanez idare eder diyemez, ihtiyaçlar ve zevkler kişiye göre değişir, kabaca "hepsinin tadı ayrıdır." ve unutmayın ki tek marka sadece bunlar da değildir.

Gitar alırken, maalesef ki para unsuru devreye giriyor, çünkü kaliteli enstruman demek=lüks demek..tavsiyem; öncelikle biriktirebildiğiniz kadar paranızı biriktirin(şahsi görüşüm 2000 TL ve yukarısıdır) ve başlangıçta sadece gitar almaya odaklanın, amfiyi pedalı şimdilik karıştırmayın. Beğenip almaya karar verdiğiniz gitarla ilgili, özellikle ciddi yabancı sitelerin forumlarından bilgi toplayın (harmonycentral.com gibi) o gitarla yapılmış demolar kayıtlar dinleyin ve en önemlisi de o gitarı almaya bilen biriyle gidin, çünkü gitar istediği kadar pahalı olsun, bu onun kusursuz olacağı manasına gelmiyor, sıfır kutusundan arızalı çıkan çok gitar görmüşlüğüm vardır, tabi bu birlikte gitar almaya gideceğiniz kişi tarafsız biri olsun ki sizi hemen yakini olduğu mağazaya götürmesin..

Peki hangi gitarın benim istediğim gitar olduğuna nasıl karar vericem? 

İşte şenlik o noktada başlıyor, karar vermek için biraz bilgi, birikim, deneyim gerekiyor. Bunu unutmayalım, ben olayı dallandırıp budaklandırmadan, realist bir dille anlatmak istiyorum; öncelikle 2 türlü manyetik var biri single diğeri humbucker, humbuckerlar daha kuvvetli ton veriyor, singlelar ise daha zayıf ve düşük çıkışlı manyetikler..yapacağınız müziğin şekline göre, önce bu manyetiklerin "hangisi senin gitarında olmalı"ysa buna karar veriyorsun. Diyelim ki 2 humbucker lı bir gitar almaya karar verdik, bütün markaların ucuz modellerinde de pahalı modellerinde de illa ki 2 humbuckerlı model vardır, her kesimden müşteriye hitap etmek zorunda oldukları için, ucuzun da pahalı gibi görünenini yapmak zorundalar..Gitarın üzerindeki manyetiklerin markasını, ismini-cismini, alnico mu ceramic mi bunları öğrenin, tabi öncesinde bunlarında ne demek olduğunu öğrenin.
Bu noktada tavsiyem; " Ucuz gitar alıp modifiye işine kesinlikle girmeyin". Çünkü emin olun, esas almak istediğiniz o pahalı gitardan daha çok para harcayacaksınız, bir yerden sonra iş bunu da bunu da değiştireyim" halini alıyor ve önünü alamıyorsunuz. Ucuz gitar neyi hakediyorsa, o manyetik takılmıştır zaten üzerine, ki manyetik modifikasyonu da o gitarın hayatını kurtarmaz, illa da başka bişey takıcam derseniz, orda da gövde ağacının ne olduğu devreye giriyor, çünkü senin beğendiğin gitaristin kullandığı manyetikleri o başlangıç seviyesi gitara takınca aynı ton çıkmıyor(bizzat denedim), gitarda tonu belirleyen en önemli unsur gövde ve sap da kullanılan ağaçtır..manyetik seçiminde de bunu göz önünde bulundurmak gerekir.

Peki ucuz gitar alıcam neyi değiştirmeliyim derseniz, öncelikle akort burguları değiştirmelidir, kilitli burguları tercih etmenizi öneririm, tabi değişim yaparken her burgunun sizin gitarınıza uymayacağını da unutmayın, satın alırken bunu da sorun..Üst eşiğe sakın dokunmayın, tavsiye etmiyorum çok ince ayar istiyor, bi de saddleları değiştirebilirsiniz. Bunun dışında, yok gitarıma çelik kanca taktım hayatım değişti, yok efendim gövdenin içine toprak attım dip gürültüsü kesildi(olay gerçektir) gibi durumlara itimat etmeyin, bunlar placebo etkisidir, gitarın üzerine monte edilen harici bir parça sadece gitarın halihazır daki mevcut eq dengelerini değiştirir, sustain de herhangi bir artış sağlamaz, tecrübeyle sabittir.(fender sustain enhancer)

Durum tam tersiyse, yani pahalı bir gitar alıyorsanız, işte orda kararsızlık olayı tam tavan yapar, çünkü paracıkların gidiyor ve, ya beğenmessem duygusu..

Öncelikle sen bu gitarla uzun zaman vakit geçiriceksin, zaman içinde müzik zevkin illa ki değişeceğinden, seni her anlamda tatmin edicek bir gitar seç, gerek renk, gerekse kasa biçimi bakımından iyi karar ver, ki kılıfından her çıkarışında seni gülümsetebilsin..Manyetiklere dikkat edicez, tamam pahalı bir manyetik ama hangi serisi, çıkış gücü, bass-treble-mid değerleri nedir? şanslıyız ki artık hemen her modelin sampleları var dinleyebiliyoruz, eğer halihazır da bir amfiniz varsa, o amfinizin olduğu bir mağaza bulup yeni alacağınız gitarı mutlaka kendi amfinizde deneyin..

Son olarak, bu anlattıklarım doğrultusunda, neye ihtiyacınızın olduğunu belirleyebilmek için, belirli bir birikim ve tecrübe gerekir demiştim, bu tecrübeyi elde edene kadar,deneme-yanılmalardan geçicez, elalem ne yapmış bunlara bakıp biz de aynısını yapmaya çalışıcaz, ama esas önemli olan sana özgü, sana ait bir tonunun olmasıdır..
Bir de sizden ricam, gitarınızı aldıktan sonra çok fazla kafa yormayın bu konulara, çünkü gitarist olucam derken gitarı unutup bu konuların uzmanı olup çıkıyor bir çok insan..bahsettiğim temel unsurları karşılayan bir gitarınız olsun, takın bilgisayara veya amfinize çalışın ve üretin..paranızı kazandıkça daha iyisini mutlaka alırsınız, ki inanın öylesi daha keyifli oluyor..



Başka bi yazı da görüşmek üzere, sevgilerimle, gitarla kalın..
                                
                                                                                                                                  -E.Birgül









2 yorum:

  1. 'Bir de sizden ricam, gitarınızı aldıktan sonra çok fazla kafa yormayın bu konulara, çünkü gitarist olucam derken gitarı unutup bu konuların uzmanı olup çıkıyor bir çok insan..bahsettiğim temel unsurları karşılayan bir gitarınız olsun,' bu dediğine sonuna kadar katılıyorum abi :)

    YanıtlaSil
  2. Yazı İçin Çok Teşekkürler. Çok Faydalı Bilgiler Rapsodi Sanat Gitar Hakkında Herşey

    YanıtlaSil

Hakkımda

Fotoğrafım
Merak ettiğiniz herşey Gitar Gurmesi'nde..

Blog Arşivi